Runway trends Report: Muška nedelja mode

Glavni modni događaji u svetu muške mode, u ovoj polovini godine, su završeni. Kolekcije jesen/zima predstavljene su u dve modne prestonice – Milanu i Parizu. Upravo ono što je ovde reprezentovano gledaćemo u radnjama i na ulicama širom sveta. 

Mi vam predstavljamo nekoliko, nama najzanimljivih momenata sa ovih događaja. 


Salvatore Ferragamo

Massimiliano Giornetti ovu svoju kolekciju naziva 3D studija tkanine. Za razliku od prethodne kolekcije koju je uradio za proleće/leto, koja je imala duh sportske i ležerne garderobe, ova, za jesen/zimu se vraća korak unazad. Garderoba izgleda udobno i privlačno, sa toplim bojama. Svakako ono što odmah zapada u oči, kao i uvek, kada je Massimiliano Giornetti u pitanju, jeste njegovo fantastično umeće prelivanja boja i pravljenja takozvanog color block-a, u kojem je definitivno neprevaziđen. Dominiraju pruge, šara nalik tkanju na ćebadima i tepisima. Salvatore-Ferragamo (7) Salvatore-Ferragamo (6) Salvatore-Ferragamo (5) Salvatore-Ferragamo (4) Salvatore-Ferragamo (3) Salvatore-Ferragamo (2) Salvatore-Ferragamo (1) Etro

Čitava kolekcija modne kuće Etro može se okarakterisati sa dve reči – moderni džentlmen. Iako poznat po svojim raskošnim šarama, Etro je ove sezone odlučio da akcenat stavi na kariranu šaru koju dovodi do perfekcije. Kroj je takođe zapanjujući, savršeno skrojene pantalone, prsluci, sakoi i kaputi koji pristaju figuri i prate je. Etro ovom kolekcijom definitivno u mušku modu ove sezone unosi sliku sofisticiranog muškarca sa visokim potrebama za kroj i fitting. Akcenat se stavlja na redefiniciju pojma muške mode i „opšte prihvaćenih pravila“ o kroju koji je primeren savremenom muškarcu. Ovo demonstriraju ekstremno uskim pantalonama, prilepljene za nogu, ali naglašavajući široka ramena kao i podizanjem karirane šare na potpuno novi nivo. Iz kolekcije isijava mantra koja se nameće sama po sebi: Fit is everything.

Etro (7) Etro (6)

Etro (5)

Etro (1) Etro (2) Etro (3) Etro (4)

Burberry Prorsum

U poslednje vreme svaka Burberry revija ostavlja bez daha. Tako je bilo i u ovom slučaju. Christopher Bailey nastavlja da bude maštovit, inovativan i neponovljiv. Jednom rečju briljantan. Čovek koji je preporodio Burberry i ustoličio ga na tron, rame uz rame sa ostalim svetskim modnim kućama, nastavlja da proizvodi neponovljive komade, i kolekcije koje su prava mini remek dela. Najnovija kolekcija nastavlja da odiše nečime što do sada nije viđeno. Bilo da se radi o materijalima, printu, kroju, ili kombinaciji sva tri, Burberry kreacije ostavljaju bez daha. Živopisne i upadljive boje kombinovane sa raskošnim dezenima diriguju novi pravac u  muškoj modi, a prepoznatljivost ove modne kuće dovode na potpuno novi nivo. Sve u svemu, na ovom Fashion week-u naš favorit je definitivno Burberry, koji iznova i iznova nastavlja da oduševljava.

Burberry_Prorsum (14) Burberry_Prorsum (13) Burberry_Prorsum (12) Burberry_Prorsum (11) Burberry_Prorsum (10) Burberry_Prorsum (9) Burberry_Prorsum (7) Burberry_Prorsum (6) Burberry_Prorsum (5) Burberry_Prorsum (4) Burberry_Prorsum (1) Burberry_Prorsum (2) Burberry_Prorsum (3)

Dolce&Gabbana

Domenico Dolce i Stefano Gabbana ovoga puta svoju inspiraciju pronalaze u srednjem veku. Garderoba koju prave i bukvalno na sebi ima ilustracije vitezova, a pojedini komadi skrojeni su kao za viteški turnir. Dolce&Gabbana kažu da ne prate seriju Game of Thrones, koja je postala globalni fenomen, međutim upravo je ova kolekcija reprezent estetike koja je zastupljena u samoj seriji.

Ono što se ipak nameće kao utisak je da je ova revija muška verzija ženske jesen/zima kolekcije, te stoga ostaje pitanje, da li je samo dovoljno staviti modelima krunu na glavu i nazvati to novom kreacijom. Iako sama kolekcija izgleda fantastično, sa predivnim ilustracijama i kreacijama koje su (ponovo) nalik na kostim, opšti utisak je da inovativnost i maštovitost nisu sinonimi koji će se za njihovo ime vezivati ovog puta. Ostaje im da igraju na raskoš i bogatu estetiku, što će za njih verovatno i biti dovoljno.

Dolce-and-Gabanna (19) Dolce-and-Gabanna (18) Dolce-and-Gabanna (17) Dolce-and-Gabanna (16) Dolce-and-Gabanna (15) Dolce-and-Gabanna (14) Dolce-and-Gabanna (13) Dolce-and-Gabanna (12) Dolce-and-Gabanna (11) Dolce-and-Gabanna (10) Dolce-and-Gabanna (9) Dolce-and-Gabanna (8) Dolce-and-Gabanna (7) Dolce-and-Gabanna (6) Dolce-and-Gabanna (5) Dolce-and-Gabanna (4) Dolce-and-Gabanna (3) Dolce-and-Gabanna (2) Dolce-and-Gabanna (1)

Louis Vuitton

U Louis Vuittonu su za mušku jesen/zimu inspiraciju pronašli u Latinskoj Americi. Kolekcija je pre svega inspirisana etnosom Čilea i Perua, ali i moćnom kontrastnom prirodom ovih zemalja.

Dominiraju plavi komadi u raznim nijansama. Mekani džemperi i zanimljivi kaputi odmah zapadaju za oko. Akcenat na kolekciji je itekako stavljen na funkcionalnost garderobe, na potrebu da tokom hladnih dana vaša garderoba ima funkciju utopljavanja, a ne isključivo estetike. Kuća kakva je Louis Vuitton uvek je dorasla zadatku, pa tako i u ovom slučaju, predstavili su jednu celovitu i tematski zaokruženu kolekciju. 

vuitton_fw2014_15 Louis-Vuitton-FW14-Collection-10 Louis-Vuitton-FW14-Collection-09 louis_vuitton_otono_invierno_2014__969660410_800x1200 46-682x1024

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.