Gledali smo: „Dajana“

U modnim magazinima smo, mnogo pre nego što će se film Dajana pojaviti u bioskopima, pratili vizuelnu transformaciju Naomi Vots u voljenu britansku princezu – Lejdi Di. Po prikazivanju filma, utisak je da su posteri i fotografije ostali najuverljiviji momenat dugo najavljivane filmske priče o princezi od Velsa.

Dajana1

Film je snimljen po knjizi Kejt Snel “Dajana: Njena poslednja ljubav”, a režirao ga je Oliver Heršbigel (Downfall/Hitler, poslednji dani). U javnosti mnogo poznatija ljubavna priča, ona između Dajane i Dodija Fajeda, samo je pozadina za romansu koja je u fokusu ovog filmskog ostvarenja. Reč je o dramatičnoj i nemogućoj ljubavi između Dajane i kardiohirurga Haznata Kana (Navin Endruz) tokom dve burne poslednje godine princezinog života. “Kraljica srca” je prikazana kao tragična heroina, sputana, kontroverzna i ranjiva u svojoj očajničkoj potrazi za ljubavlju, a njen partner kao čovek rastrzan između žene koju voli s jedne, i profesije i korena s druge strane.

Dajana2

Kritika, naročito britanska, film je veoma oštro ocenila, ponajpre zbog nekoliko nelogičnosti u radnji i neuverljivosti dijaloga. Film je za preporuku ukoliko zaista, kako je sam reditelj savetovao, ostavimo predrasude i predznanje pred bioskopskom salom i imamo na umu da je ovo biografski film sa mnogo umetničke slobode. Ako rešimo da gledamo ljubavnu priču kao takvu, biće to dva sata prijatnog bioskopskog, jesenjeg iskustva, uz nekoliko zaista smešnih i dirljivih momenata.

Svidelo nam se:

– Uverljivost klaustrofobičnih scena života pod konstantno budnim okom javnosti i fotoaparata koji neprekidno vrebaju

– Soundtrack (http://www.youtube.com/watch?v=wWttGChn5ZE&feature=youtu.be)

– Kostimi i frizura (izuzev jedne neubedljive scene prerušavanja, koja uključuje periku).

Pogledajte repertoar Cineplexxa Delta City na: http://www.cineplexx.rs/sadrzaj/bioskopi/bioskopskiprogram.aspx?i=565.

Dajana3

1 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.