Inspiration Mishmash

Ispijanje kafe

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0

Budilnik. Bučan i uporan. Vreme je da ustanem iz toplog kreveta i započnem još jedan dan. Sva ta gužva i haos koji me čekaju…ma ne mogu da razmišljam o tome od ranog jutra.

Onako bunovna i u polu snu ustajem, odlazim do kuhinje i spremam sebi kafu. Taj miris. Miris koji mi mami prvi osmeh ovog dana. Miris koji najavljuje vreme samo za mene. Ostavljam je da se ohladi, palim radio i odlazim da se spremam.

Nakon nekog vremena vraćam se pevušeći i uzimam prvi gutljaj. I to kakav gutljaj! To toplo savršenstvo koje svojim ukusom ispunjava sva moja čula čini da se u potpunosti razbudim. Sada već đuskam i radujem se svemu što me čeka. Ne znam da li je samo zbog kafe, ali odjednom nije sve tako sivo. Spremna sam za izazove koje predstojeći dan nosi. Ali ja nisam jedina kojoj jutra počinju ovako.
KafaKaf

 

Milioni ljudi širom sveta početak svog dana ne mogu da zamisle bez omiljene kafe. Bilo da će je skuvati kod kuće, kupiti „za poneti“ na putu do posla ili je tradicionalno ispijati sa kolegama pre nego što počnu sa konkretnim radom, činjenica je da kafa predstavlja neku vrstu rituala za svakog drugog čoveka. Da li je do ukusa, mirisa ili doze kofeina koju sadrži, ona jednostavno pozitivno deluje na ukupnu izdržljivost čovekovog organizma i podiže raspoloženje. Prema legendi, Onore de Balzak je pio čak 50 šoljica dnevno upravo iz tih razloga – da bi mogao da ostane budan i nastavi da piše u naletima inspiracije.

ka

Kafa se danas pije iz različitih razloga. Neko zato što jendostavno voli njen ukus, neko zato što ga uspešno razbudi, a neko pak kako bi imao izgovor da pravi pauze u radu. Bilo kako bilo, vremenom su se razvile ustaljene navike u načinu ispijanja kafe kod različitih naroda. Tako na  primer u Italiji je običaj da se kafa pije brzo, u dva do tri gutljaja. Ukoliko se duže zadržite u kafiću zauzimajući mesto drugim potencijalnim gostima, budite spremni da će vam naplatiti više. Nasuprot tome u Etiopiji je ispijanje kafe pravi tradicionalni, dugotrajni ritual. Kafa se ispija satima, a samom činu prethodi proces prženja, mlevenja i na kraju kuvanja.

U skandinavskim zemljama kafa se pije svaka dva do tri sata, a zamiljivo je da u Norveškoj i Švedskoj stavljaju jaja u napitak. Bosna je poznata po ispijanju velikih količina kafe, pri čemu će vas svaki domaćin ponuditi sa tri vrste – dočekušom, razgovorušom i sikterušom.

Sve ovo svedoči koliko je ovaj tamni napitak postao bitan deo svakodnevnice ljudi na celom svetu bez obzira na religiju i nacionalnost. Nije ni čudo što je jedna od najčešće izgovorenih fraza današnjice upravo „Hajdemo na kafu“. I upravo u toj rečenici krije se tajna kafe. Hajdemo na kafu kako bismo prepričali najnovije događaje. Hajdemo kako bismo se videli nakon dužeg vremena. Hajdemo da bismo se opustili nakon napornog dana. Da bismo izdvojili vreme za sopstevni užitak. Da bismo stvorili trenutak samo za sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *