[FILM] Most Špijuna: ratni triler snimljen po istinitoj priči

Film rađen po istinitom događaju, koji režira trostruki oskarovac Stiven Spilberg, a u kome glavnu ulogu tumači dvostruki oskarovac Tom Henks već zvuči obećavajuće. Mnogi predviđaju da će osvojiti nagrade.

most spijuna
Most špijuna je Spilbergov 29. film, a 4. film na kome radi zajedno sa Henksom. Radnja ovog ratnog trilera smeštena je u doba Hladnog rata 60-ih godina, kada su informacije i reči bile glavno oružje, a neprijateljstvo između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza postajalo sve intenzivnije. Nakon što je uhapšen sovjetski agent Rudolf Abel (Mark Rajlens) koji je osumnjičen za špijunažu, veoma cenjeni njujorkški advokat, Džejms Donovan (Tom Henks) dobija zadatak da ga brani.

Bez obzira na negodovanje okruženja i opasnosti po svoju porodicu, Donovan, vođen svojim integritetom, principima i veru u jednaku pravdu za sve pristaje da brani Abela i obezbedi mu pošteno suđenje. Nešto kasnije, jedan od američkih špijuna biva uhapšen u Sovjetskom Savezu, a onda će se Donovanova uloga advokata proširiti, te će on dobiti novi, uzbudljiv ali težak zadatak.

Oduvek je postojalo nešto posebno u filmovima koji su rađeni po istinitoj priči. Oni sa sobom nose i težinu i odgovornost da istoriju prikažu najrealnije moguće. Spilberg, u intervjuu na sajtu Collider, kaže da do pre dve godine nije znao ništa o ovoj priči. Postao je očaran činjenicom da je Donovan bio čovek od principa, koji se borio za ono u šta veruje čak i kada su svi počeli da javno mrze njega i njegovu porodicu. Verovao je da svi zaslužuju jednaku i istu pravdu i pravo na ispravno suđenje, pa i u slučaju kada je onaj kome se sudi sovjetski špijun.

S obzirom na to da ovo nije prvi Spilbergov film o herojima, on objašnjava da voli da snima priče o ljudima koji imaju svoju ličnu životnu misiju i koji prevaziđu naša očekivanja.

most špijuna1
Scene snimane u Istočnom Berlinu su veoma dobro i realno prikazane. Snimane su u Vroclavu, blizu granice između Nemačke i Poljske, u delu koji dosta podseća na istočnu Nemačku. Zid prikazan u filmu je sagrađen za svrhu snimanja. Produkcijski dizajner Adam Štokhauzen, koji je za dobro urađen posao u filmu 12 Years a Slave dobio Oskara, bio je zaslužan da u ovom filmu scene budu prikazane realno kao u doba kada se radnja i dogodila.

Ovo je film o Američkom idealu pravde koji se u realnosti često gubi i prikazuje istinitu uzbudljivu priču o čoveku koji je nakon događaja prikazanog u filmu počeo da radi za Vladu SAD-a i pregovarao u ime Vlade za veoma bitne događaje u američkoj istoriji. Definitivno vredi dati 141 minut ovom filmu, za čije stvaranje je potrošeno $40 miliona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.