Šta treba da znate pre nego što se odlučite za trajnu šminku

Permanent-makeup (2)

Iz godine u godinu, trend tetoviranja je u stalnom porastu. Neretko na ulici viđamo dominantne crteže na telu srednjoskolaca, mladih, ali i ljudi srednje i starije dobi.

Po istorijskim činjenicama tetoviranje datira hiljadama godina u nazad, a reč tattoo nastala je od tahićanske reči tattau što znači obeležiti. Kroz vreme, u različitim kulturama tetovaža je imala različita značenja. Bila je simbol identifikacije, poruka o nečijem statusu, grupi u kojoj živi, ali najčesće je osnovni motiv tetoviranja ipak bila dekoracija. 

Od praistoriskog tetoviranja, tačnije ogrebotina u koje je nanošena boja, do modernog tetoviranja, put je bio dug. Današnje metode tetoviranja su do perfekcije definisane, skoro bezbolne i daju bezgranične mogućnosti u odabiru simbola i poruka koje želite da iscrate na telu. Potrebno je da imate dobrog tatto majstora i jasnu odluku o tome sta će vam ostati na kozi doživotno ili bar narednih nekoliko godina. 

Kao jedan od najvažnijih segmenata izdvaja se permanent makeup tj. trajna šminka.  Ekspanziju je doživela u poslednjoj deceniji a apsolutni je trend u poslednjih par godina. Trajna sminka je ništa drugo do tetovaža, gde se za razliku od klasične tetovaže, na lice, plitko u kožu, aplicira manje pigmentisana boja. Na ovaj način se skraćuje dugotrajnost i obezbeđuje mogućnost korekcije kao i uklanjanja.

Iscrtavanje obrva je najzastupljenije, ali ne treba zanemariti i naglasavanje linija oka, čime se postiže gustina trepavica, kao i iscrtavanje usana čime možemo korigovati oblik, volumen i kompletnu boju usana. Svetska zdravstvena organizacija odobrava boje koje služe za tetoviranje, a za sam proces najvažniji su sterilni uslovi za rad i precizna ruka.

Permanentna šminka služi da bez hirurških intervencija korigujete ili dovete do savršenstva vaše obrve ili usne. Važno je da za tetoviranje imate realan razlog: proređene obrve nepravilnog obika, asimetrične i tanke usne bledih ivica, itd…

Boja koja se aplicira, posle perioda perutanja je za 20 do 30% svetlija stoga to imajte na umu u cilju postizanja najprirodnijeg izgleda i usklađivanja obrva ili usana sa vašim tenom ili kosom. Postojanost boje zavisi od same kože, jer je najplići deo koze epidermis sklon regeneraciji i perutanju.

Iz perspektive šminkera, trajnu sminku smatram olakšavajućom okolnosti za devojke koje imaju potrebu za svakodnevnim sminkanjem. Skratićete proces ulepšavanja, a preciznost šminke bice upečatljiva i u prvi mah uočljiva.
Generalno, crte lica odaju karakter jedne osobe a dodatno iscrtavanje ga menja ili naglašava. Adekvatna trajna šminka ućinice da zablistate i osvežite lice, dok pogrešna može i lepoticu učiniti ružnijom, začuđenom, tužnom. Izbor je na vama…

Permanent-makeup (7)

laza-permanent (1)

laza-permanent (2)

laza-permanent (4)

Permanent-makeup (6)

Dušan Lazić

www.lazamakeup.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.